Ku’ den næste dans blive min?

I december 2005 var Poul Krebs flyttet tilbage til fødebyen Århus, efter omkring 15 år i “eksil” i København, Amstserdam og på Samsø. Flytningen resulterede på mange måder i en “genopdagelse” af Århus – der satte sig spor i nye sange som bl.a. “1. Division” (men sine underfundige hentydninger til AGFs nedrykning) og “Young Inspiration Society” (om Krebs’ første rockband dengang i teenageårene). I løbet af vinteren døde hans mor efter lang tids sygdom – og på hospitalet skrev han teksten til den smukke “De Blå Barakker”, som en afskedshilsen til hende. En ny sang som “Ford Anglia” var skrevet ovenpå “Postkort Fra Livet”, hvor et tv-program havde bedt Poul om selv at levere et postkort – og det blev til det fine erindringsglimt om familiens første bil og en famøs tur i den. Efterfølgende blev dette postkort til en underfundig sang, skrevet med det skarpe blik for detaljerne der præger historiefortælleren Poul Krebs – der i pointen om hvor svært det kan være at indrømme sine fejltagelser også havde klare paralleller til den igangværende krise om Muhammed-tegningerne. Da Poul Krebs ikke havde udgivet et studiealbum med nye sange siden 2003, var der i det hele taget mange sange på lageret – da han i løbet af foråret påbegyndte indspilningerne til et album planlagt til udgivelse i efteråret.

Den 28. maj fyldte Poul Krebs 50, men i modsætning til dengang han fyldte 40 – og forsøgte at fortrænge det ved at tilbringe dagen i et øvelokale med bandet – tog han denne gang imod den runde dag med oprejst pande og valgte at markere midtvejsfesten med at udsende en ny single – og ved den lejlighed fik alderen følgende kommentar med på vejen:

-Det er egentlig en meget fin alder – det er bare klangen af tallet der lyder lidt forkert. Og så har Keith Richards jo lige lært mig, at man både skal sørge for at være i god form og samtidig holde sig fra de høje kokospalmer…(Keith Richards var netop faldet ned fra en palme! – og derfor havde Stones måttet aflyse bl.a. en planlagt koncert i Horsens).
Den nye single havde titlen NÅR DET BLIVER SOMMER – og den skulle vise sig at være bebuder for en af de bedste danske somre i årevis, der nærmest startede samtidig med udgivelsen af singlen. Sangen blev en sand radiofavorit og ramte #1 på radiostationernes AC-chart. Sommeren over var den et fast punkt på sætlisten, da Poul Krebs for tredje gang var del af det store omrejsende rockcirkus der går under navnet Grøn Koncert. Den sidste koncert på denne tur – søndag den 23. juli foran omkring 37.000 tilskuere i Valby – var også et lidt vemodigt punktum på et langt kapitel i Poul Krebs’ livehistorie. Det var nemlig sidste koncert med det han efterhånden altid omtalte som “mit yndlingsbigband” – det orkester der siden 1999 havde været forrygende backing for Poul Krebs ved rundt regnet 200 koncerter. Orkesteret sluttede med manér foran et begejstret publikum – og var til lejligheden udvidet med et par gæster i sangerinden AnniOne (der sang duet med Krebs i “Morgen I Madrid”) og street-danceren Rodrigo Roija fra Chile, der gav et begejstret publikum prøver på sin kunnen undervejs i “Når Det Bliver Sommer”. Grøn Koncert 2006 blev i øvrigt en succes på mange fronter – idet de mere end 160.000 tilskuere der gæstede koncerterne, betød at arrangørerne i Muskelsvindfonden kunne se frem til et overskud på omkring 5 mio. kr. til deres fremtidige arbejde.
Tilbage på Samsø gik Poul Krebs direkte i studiet for at færdiggøre indspilningerne til det album der kom på gaden 1. september under titlen KU DEN NÆSTE DANS BLIVE MIN? 12 nye sange – fortrinsvist indspillet med et lille tæt band, der også var det nye live-hold: guitaristen Per Chr. Frost og keyboardspilleren Morten Buchholtz var gengangere fra de seneste år, bassisten Peter Kjøbsted er ny mand på bas og kor og fra Sverige kom den eminente trommeslager Christer Jansson, der tidligere havde spillet percussion på et par turneer med Krebs. Det nye album var for halvdelens vedkommende produceret af makkerparret Henrik Balling og Søren Mikkelsen, mens svenske Moh Denebi stod for tre numre, Per Chr. Frost for to numre og Poul Krebs selv havde producercredit på et enkelt track.
“Ku Den Næste Dans Blive Min” var Krebs’ første studiealbum med nye sange siden 2003. Det var Poul Krebs’ erklærede ønske, ovenpå de mange tunge historier der var del af “Postkort Fra Livet”, at lave et varmt, velspillet og lyst album – og nøjagtig sådan blev det. “Ku Den Næste…” har i svær grad historiefortælleren Poul Krebs som omdrejningspunkt – med sange som de ovennævnte og som i historien om køkkenmontøren Kenny og solarium-indehaveren Melissa i “Går Den Så Går Den”. Derudover rummer albummet store forelskede sange som “Mesterværk” og “Så Godt Som Alt”. Der er sange til eftertænksomheden i “De Blå Barakker” og “Dæmoner Og Engle” – og sange der sigter efter lyset og glæden som “Reparér Min Himmel” og “Køen I Kvickly”. Der spilles lige fra hjertet i stærke arrangementer – og det var overalt en sangskriver i topform der her lod høre fra sig, hvad også anmelderne var enige om. Eksempelvis skrev Politiken:
På “Ku den næste dans blive min” høres en Poul Krebs, der lyder, som om han har gennemrusket sine sangskrivervaner og givet melankolien en velfortjent pause (…) i samarbejde med et delvist nyt hold musikere og producere har Krebs indspillet et dusin sange, hvor stemningerne og teksterne har mere spændstighed, præcision og intensitet end på hans foregående udgivelser. De fleste numre på “Ku den næste dans blive min” er konkrete, episke og veloplagte fortællinger med afsæt i sangskriverens oplevelser fra barndom og ungdom frem til nu.
Sæsonen 2006 – 2007 blev virkelig en af de helt store i Poul Krebs’ efterhånden lange karriere. Han gik #1 på salgslisten med “Ku Den Næste Dans Blive Min?” – hvis succes gjorde Poul Krebs til en af de 10 mest sælgende danske solister/bands i 2006. Sange som “Når Det Bli’r Sommer”, “Mesterværk” og “Ford Anglia” blev roteret flittigt fra radiostationerne – og live begejstrede Poul Krebs & band overalt hvor de kom frem. Det blev til mere end 50 koncerter ovenpå “Ku den næste dans blive min” – med først en stor vinterturne i november 2006 og februar 2007 og derefter en meget omfattende sommertur, der bl.a. inkluderede Tivoli, Danmarks Smukkeste Festival og de store festivaler i Jelling og Kløften. På sommerturen blev det også til et par arrangementer i selskab med Michael Falch & Boat Man Love – en særdeles populær sammensætning, der hver gang førte til at Falch også var på scenen med Poul Krebs og omvendt.